Voetbalopleiding

De teams van N.E.C./FC Oss  spelen verzorgd voetbal, waarbij het positiespel een middel is en geen doel op zich. Dat wil zeggen dat er wel tempo in het spel moet zitten. Ook is er voldoende aandacht voor de verdedigende aspecten. Boven alles spelen spelers van N.E.C./FC Oss in “de Norm”. Die norm bestaat uit vier woorden : FEL, LEF, TEAM, ZELF, die vertaald worden naar de verschillende voetbalhandelingen.

De wedstrijden zijn voor de spelers een doel, zij willen de wedstrijd winnen, maar ook van de wedstrijden leren, voor de opleiding en de trainers is het laatste het belangrijkst. De wedstrijden zijn een  middel om spelers sterker te maken als voetballer en als persoon.

Ook in de trainingen is “de Norm” de minimumeis. Om beter te kunnen worden moet er op de grens van het kunnen getraind worden, dan ga je grenzen verleggen. Anders gezegd verwachten we van spelers dat ze keihard werken in de trainingen en wedstrijden. Als dat gebeurt dan mogen fouten gemaakt worden, sterker nog , dan zijn fouten onmisbare momenten om te kunnen leren.

Het TEAM is niet een doel op zich, teams worden geen profvoetballer, individuele spelers wel. Maar wel is het team een belangrijke voorwaarde om optimaal te kunnen ontwikkelen. Spelers leveren hun bijdrage aan een goed team en profiteren er vervolgens van. ZELF staat voor de zelfstandigheid waarover al eerder is gesproken. Spelers moeten gaan begrijpen dat zij de baas zijn van hun eigen carrière en dat ze daarin zelf het heft in handen moeten nemen.

Het Persoonlijk Ontwikkelings Plan staat voor de speler centraal in zijn opleiding. Dit is een plan dat met hulp van de trainer door de speler wordt gemaakt en leidt tot  actiepunten waarmee de speler en de trainer extra aan de slag gaan, thuis, in reguliere trainingen en wedstrijden  en in de individuele trainingen.

De profopleidingteams trainen drie (Etop) tot vijf (A1) keer per week in blokken van twee tot twee en een half uur. Op woensdag is er een extra vrijwillige training, waarbij het zelfstandig werken aan je ontwikkeling centraal staat. Keeperstraining is er één of twee keer per week. Dit alles samengaand met de school, bij het voortgezet onderwijs overdag en gekoppeld aan de schoolroosters.  Naast de voetbaltraining is er krachttraining en mentale training , gedeeltelijk apart en gedeeltelijk geïntegreerd in de  voetbaltraining. Ook de videoanalyse maakt een belangrijk onderdeel uit van de ontwikkeling. Vanaf de D1 kunnen de spelers thuis de beelden van de opgenomen wedstrijden bekijken.

De voor- en schaduwopleidingsteams trainen drie keer per week. Verder wordt er volgens dezelfde basisprincipes gewerkt, vanzelfsprekend vertaald naar de desbetreffende leeftijd.