Spelers kunnen zich niet zomaar aanmelden bij  N.E.C./FC Oss.
De scouts van N.E.C. kijken bij de clubs in de omgeving op zoek naar talent. Alle clubs worden bezocht, al blijven tips van harte welkom.
Als de scouts een opvallende speler zien kunnen ze naar de naam vragen. Doorgaans zal die vraag gesteld worden aan begeleiders van het team of aan andere vertegenwoordigers,
van de club. Het kan zijn (maar hoeft nog niet) dat de speler dan, via de eigen club, een uitnodiging krijgt voor een aantal proeftrainingen.
Hierin wordt gekeken hoe het talent zich verhoudt tot andere talenten die uitgenodigd zijn, waarbij ook beter gekeken wordt naar  leervermogen  en karakter van de speler.
De insteek is voor de spelers dat ze een leuke en leerzame ervaring hebben en op een prettige manier kennismaken met N.E.C.
Van de uitgenodigde spelers wordt een klein aantal gevraagd om de overstap naar, de Voetbalacademie te maken (in het nieuwe seizoen).
Het merendeel van de uitgenodigde spelers zal niet die vraag krijgen maar gevolgd worden bij de club.
In grote lijnen wordt door de scouting gekeken naar Mentale aspecten (o.a. gedrevenheid, lef,  leervermogen, zelfstandigheid), Inzicht (met en zonder bal en aanvallend en verdedigend),
Duelgedrag (durf en slimheid), Fysiek ( o.a. snelheid en beweeglijkheid) en natuurlijk Techniek (dribbelen, passeren, passen verwerken e.d.).

Wie weet vinden we snel de nieuwe Jasper Cillessen en Vincent Janssen…